Langbroekerdijk 14

€ 995.000 .- k.k.

Woning delen

Beschrijving

Een plek om van te dromen, nu binnen handbereik……

De Stichtse Lustwarande is een lange reeks van meer dan honderd buitenplaatsen en landgoederen langs de zuidwestelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug. Deze reeks strekt zich uit van De Bilt tot Rhenen. Aan het einde van de 18e eeuw hebben vele rijke Hollanders zich hier gevestigd en hebben zij er prachtige buitenplaatsen voor zich aangelegd. Te midden van al deze fraaie locaties ligt het dorp Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede), in het midden van het land. De vele kastelen in Langbroek, de rustige en landelijke omgeving geven u het gevoel van rust en ruimte, zonder verstoken te zijn van de dagelijkse behoeften. De Langbroekerwetering ligt direct voor de deur.
De woonboerderij “Groenesteinhoeve” wordt nu te koop aangeboden. De boerderij ligt op het grondgebied van het naastgelegen kasteel Sandenburg en heeft typerende luiken met daarboven glas-in-lood ramen en twee grote ramen in de voorgevel, uitkijkend op de landerijen aan de overzijde. Er zijn diverse bijgebouwen op het terrein en een prachtig, verwarmd zwembad met fantastisch uitzicht. Bezichtigt u deze boerderij en u zult de sfeer beleven.

BESCHRIJVING

BEGANE GROND:
De brug met toegangshek brengt u bij de hoofdentree. Deze is, zoals gebruikelijk bij dit soort boerderijen, aan de zijkant. Via de tussenhal en de bijkeuken met leistenen vloer, bereikt u de woonkeuken met eethoek, een lichte en huislijke ruimte. De keuken is modern en voorzien van een 5-pits ATAG gasfornuis en inbouwapparatuur. Van daaruit bereikt u het voorhuis. Hierin bevinden zich een zitkamer (voorheen formele kamer) en een werkkamer (voorheen slaapkamer), beiden voorzien van een eikenhouten parketvloer en bovenramen met glas-in-lood. De suitedeuren in de zitkamer zijn nog aanwezig. Het voorhuis heeft een eigen entree, waar zich de meterkast en de toegang tot de kelder (4 x 4.60 m) bevinden.
Een grote glazen pui in de tussenhal (met 2e entree) brengt u in de zeer royale woonkamer (de voormalige deel). Deze meet ca. 90 m² en bevindt zich aan de achterzijde van de boerderij . Deze ruimte is voorzien van een grenen vloer, de potkachel biedt extra comfort en sfeer. Op de begane grond is een praktijkruimte aanwezig, deze heeft een eigen entree. Deze ruimte kan voor vele doeleinden gebruikt worden en dient momenteel als honden trimsalon.

1e VERDIEPING:
De verdieping kent een scheiding tussen voor- en achterhuis en heeft derhalve een 2-tal opgangen. Boven het voorhuis bevinden zich 5 slaapkamers, een moderne badkamer met jacuzzi, douche en 2e toilet. Eén van de slaapkamers wordt thans als werkkamer gebruikt. De ouderslaapkamer beschikt over een eigen (tweede) badkamer met douche, 3e toilet en dubbele wastafel.
Via een trap in de woonkamer bereikt u de verdieping boven de deel. Hier is een grote bioscoop-ruimte gecreëerd. De ruimte doet tevens dienst als werkruimte of hobbyruimte. Door de vele dakramen is het een meer dan prettige ruimte om te vertoeven. Nog een trap op en u bereikt de vliering met bergruimte.

BIJGEBOUWEN:
Direct naast de boerderij staat de voormalige kalverenstal (10.60 x 7 m). Deze heeft nog een oude uitstraling, maar is feitelijk van binnen uit geheel nieuw gebouwd, met een stalen geraamte, wand-, vloer- en dakisolatie, met een douche en toilet en wordt met een eigen c.v.-ketel verwarmd. Momenteel is deze in gebruik als werkplaats.
Achter de werkplaats bevindt zich de een kapschuur (11.70 x 7.50 m), die plaats biedt aan 3 auto’s en de technische installaties voor de warmtepomp en het filter van het zwembad. Tevens bevindt zich hier de werktuigen schuur (2.20 x 8.50 m).
Achter de kapschuur treft u het zwembad met een adembenemend uitzicht over het landgoed Sandenburg. Het bad (8 x 4 x 1.50 m) is voorzien van een solar dek, dat in combinatie met de warmtepomp (met warmte uitwisseling van de buitenlucht) zo goed als energie neutraal op temperatuur blijft.

Naast het zwembad ligt de serre (7.90 x 12.50 m) . Dit vrijwel geheel uit duurzaam Redcederhout en isolatieglas bestaande gebouw is feitelijk een buitenverblijf/zomerhuis op eigen terrein. Door de goede isolatie is het zowel in de zomer als in de winter te gebruiken. Het verblijf is ingericht als leefruimte en voorzien van een keukentje, toilet, douche en houtkachel. De plavuizenvloer met vloerverwarming en eigen c.v.-installatie zorgen voor een aangenaam gevoel. Een elektrisch rolscreen aan de buitenzijde van het dak, zorgt voor verkoeling.
Onder de aangebouwde overkapping (5 x 10.60 m) is het heerlijk toeven en geniet u van het uitzicht en de buitenhaard.
Op het achter terrein bevindt zich een dierenverblijf, dat thans onderdak biedt aan geiten en kippen en bestaat uit 3 delen en 5 x 20 m groot is.
Naast de boerderij bevindt zich een bruggetje dat toegang geeft tot de schapenweide, waarop zich een groot dierennachtverblijf bevindt (7.50 x 10 m). Momenteel in gebruik voor schapen, maar tevens geschikt voor paarden.

Bijzonderheden:
• De grond wordt door landgoed Sandenburg in erfpacht uitgegeven (met een opstalrecht) voor een periode van 30 jaar. De canon bedraagt
€ 18.000,- per jaar. Deze canon is fiscaal aftrekbaar. Hierop zijn de Algemene Voorwaarden van Erfpacht van ’t Schoutenhuis van toepassing. De canon wordt jaarlijks geïndexeerd op basis van het CPI indexcijfer en is niet af te kopen. Wilt u meer informatie over de voordelen/voorwaarden van erfpacht, neemt u dan gerust contact met ons op;
• De woning leent zich uitstekend voor een levensloop bestendige woonsituatie;
• Een naastgelegen perceel (linkerzijde, gezien vanaf straatzijde) wordt gehuurd van het landgoed en maakt derhalve geen deel uit van het aanbod;
• De boerderij beschikt over twee warmtepompen voor het verwarmen in de winter en het koelen (airco) in de zomer;
• Een eigen watervoorziening (pomp) voor de buitenkranen en sprinkler installatie voor beregening van de tuin is aanwezig;
• Er is een alarminstallatie aanwezig voor de boerderij en de bijgebouwen.

Kenmerken:
Woonoppervlakte boerderij: 433 m²
Inhoud boerderij: 1.600 m³
Perceel oppervlakte : 17.040 m²

Vraagprijs € 995.000,– k.k.

Historie:
Het is nauwelijks voor te stellen dat de vruchtbare streek tussen de Langbroekerwetering en de Kromme Rijn, waar nu de boomgaarden in bloei staan, ooit een moerasgebied was. De zompige grasvelden zijn pas ontgonnen nadat in 1122 de Kromme Rijn was afgedamd. Er werd een wetering gegraven waarlangs, op lange smalle kavels van zo’n 100 bij 1250 meter, boerderijen kwamen te staan.
Later, toen de bisschop hulp nodig had tegen invallen van buitenaf, verhief hij rijke boeren in de ridderstand. Je kon alleen maar ridder worden als je bereid was een woontoren te bouwen met een gracht eromheen, een ophaalbrug en een poortgebouw. Omdat elke zichzelf respecterende boer maar wat graag ridder wilde worden en de bisschop wel wat bescherming kon gebruiken, stond het Kromme Rijngebied al gauw vol met versterkte woontorens. Rond 1400 waren er wel veertig van deze ‘donjons’.
Met de uitvinding van het buskruit, waar geen kasteelmuur tegen bestand was, verloor de woontoren zijn militaire functie. Van een plek die veiligheid moest bieden werd het een plek waar het huiselijk moest zijn. De ongezellige torens, die vaak op elke verdieping maar één kamer hadden, werden verbouwd tot comfortabele landhuizen, al bleven nutteloze attributen als kantelen, grachten en ophaalbruggen populair.
Wie vandaag de dag langs de kastelen wandelt of fietst, krijgt de indruk dat ze er al vanaf de Middeleeuwen zo bijliggen. Maar dat is schijn. Niet een van deze ridderhofsteden heeft haar oorspronkelijke vorm behouden. In de loop der tijd zijn ze allemaal wel een keer verwoest, afgebrand of gesloopt en opnieuw opgebouwd of gerestaureerd. Vooral in de tweede helft van de negentiende eeuw, toen rijke kooplieden het gebied ontdekten als een plek waar het goed wonen was, werden veel woontorens verbouwd tot riante lusthoven, omringd door parken in Engelse landschapsstijl.
Voorheen lag de boerderij direct naast kasteel Groenestein. Dit kasteel bestaat niet meer, maar daar resteert alleen nog het stenen poortgebouw uit 1617 van, dat naast de boerderij ligt.
De gronden van Groenestein maken momenteel deel uit van het uitgebreide landgoed Sandenburg met het nabij gelegen prominente witte kasteel.